Tvätta tak med högtryckstvätt – det du behöver veta

En vanlig fråga bland husägare är om det går att tvätta tak med högtryckstvätt. Det korta svaret är att det helt beror på typ av tak. Vissa material är känsligare än andra och det viktiga är att man alltid använder en tvätteknik som är skonsam mot det tak som rengörs.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på tre olika taktyper och vad man ska tänka på när det handlar om behandling och tvättning. Alla tak behöver underhållas och vårdas för att undvika skador och problem – dessutom förlänger man också livslängden ordentligt.

Applicering av algbehandlingsmedel på ett lertegeltak.

Applicering av algbehandlingsmedel på ett lertegeltak.

Tvätta tak med högtryckstvätt – lertegel

Lertegel eller tegelpannor som de också kallas är ett naturligt material och varje enskild tegelpanna är inte 100% exakt lik. Teglet gjuts inte utan bränns i ugn. Den stora tegeltillverkaren Benders lertegelpannor pressas och förtorkas innan de bränns i cirka 1 040 grader celsius. Det här teglet tillverkas av skifferlera. Pannorna kan också förses med ytskikt för olika egenskaper, en vanlig sort är den klassiska ytan som är obehandlad och ger en väldigt naturlig känsla.

Lertegel är lättare än betongpannor och har cirka en tredjedel av tjockleken men tyngre än plåttak och papptak. Ett tak med lertegel ska inte tvättas med högtryckstvätt för då kan man skada pannorna utan här räcker det med att spruta på en biologiskt nedbrytbar kemisk blandning som tar död på alger och påväxt. Mossa fastnar väldigt sällan på tak med lertegel. Ett bra intervall för kemrengöring är vart femte år. Lertegel har längre livslängd än betongpannor men är dyrare i inköp.

20% rabatt på taktvätt

Betongpannor tvättas med ånga

De vanligaste taken som Takhem arbetar med har betongpannor. Dessa är tunga, tåliga och ligger betydligt lägre i pris än till exempel lertegel. Men även här ska man göra rent med försiktighet.

– Vi får ofta frågor från kunder om att tvätta tak med högtryckstvätt, och då handlar det i regel om oro. Man är orolig för att vatten ska läcka in och komma under takpappen och att det ska slita på pannornas ytskikt, säger Henrik Mohn, takvårdsexpert på Takhem.
– Därför är vi väldigt tydliga med att vi använder en metodik som är väldigt skonsam mot pannorna och taket och som säkerställer att undertaket inte tar skada. Vi använder oss av ångtvätt med roterande munstycken som tar bort mossa, alger och andra påväxter. Mossa är vanligt på tak med betongpannor. Det går att använda kallvatten men det kräver väldigt mycket mer vatten.

Även på betongtak används en kembehandling som ska verka i ungefär 15 minuter, detta för att få bort eventuella mossrötter som kan sitta kvar. Det går att göra rent taket själv men det tar lång tid om man inte är utbildad och inte har rätt säkerhetsutrustning. Har taket rejäl lutning och kraftig fallhöjd är det ett riskabelt arbete. Tak har en flack, låglutande eller brant lutning. Här kan du läsa mer om olika taktyper och lutningar.

Rengöring av hustak med ångtvätt

Rengöring av hustak med ångtvätt

Plåttak passar bra för högtryckstvätt

Plåttak måste i princip rengöras med kraftig högtryckstvätt. I den här artikeln beskriver vi mer kring tvättning och målning av plåttak. För att kunna få bort alla färgflagor och påväxter så måste man använda högt tryck på minst 500 bar. Inte heller på plåttak är det vanligt med mossa utan här är det primärt alger och andra påväxter. Ett plåttak liksom lertegeltak och betongpannetak kan kembehandlas.

Mer läsning!

Taktvätt
8 vanligaste problemen på villatak i Sverige
Takvård som förlänger livslängden för ditt hustak

Få en kostnadsfri besiktning för taktvätt

Skriv in ditt telefonnummer och ditt postnummer i rutorna nedan så kommer en av våra takmästare kontakta dig inom kort. Du kan även ringa oss på 0760-07 79 82.