Tvätta putsad fasad – metodik

Putsade fasader har en lång historik här i Norden och är fortfarande ett vanligt ytskikt på hus och byggnader. Då putsen ofta är tunn och kan börja vittra krävs försiktighet när man ska tvätta putsad fasad. I den här artikeln går vi igenom vad man ska tänka på.

Det räcker med en rundtur i några stora svenska städer för att hitta både större byggnader med puts liksom privatbostäder. Puts kan användas både som ytskikt på fasader men även invändigt. Puts har använts som fasadmaterial sedan antiken och förfinats genom århundradena. Det finns flera olika sorters puts som i sin tur klassificeras i olika hårdhetsgrader, men gemensamt är att putsen består av bindemedel, vatten, ballast och eventuella tillsatser.

Den ”starkaste” putsen görs med cement, medan puts som görs med kalk och sand är mindre hård. En putsad yta på fasaden behöver i regel härdas 4-10 veckor innan den kan målas.

Putsad fasad med sprickor.

Exempel på putsad fasad med sprickor.

Hur ofta tvätta en putsad fasad?

Många putsfasader kan upplevas i dåligt skick då det kan finnas stora partier som är missfärgade i grönt eller rött (grönalger och rödalger), gärna på fasadytor som vätter mot norr. Det rör sig oftast bara om alger som gror i fuktiga miljöer men kan även innehålla mögel. Mossa fastnar i regel inte på fasader med puts. Grönalgerna och rödalgerna binder fukt som i sin tur kan luckra upp/vittra putsen och göra så att det blir fuktskador. Och får man fuktskador kan det innebära stora problem och kostnader. 

Det är svårare att ersätta puts jämfört med att byta ut en skadad ytterpanel i trä. När du reparerar puts ska det helst vara i samma material som det ursprungliga. Och materialet är inte alltid helt lätt att fastställa. Man bör därför tvätta putsad fasad vart 3-5 år för att i möjligaste mån undvika skador.

Tvätta putsad fasad med ultrarent vatten

Takhem får återkommande frågor kring hur man tvättar en putsad fasad. Takhem har lång erfarenhet av detta. När man gör rent den här typen av fasader sker det i fyra steg, enligt Henrik Mohn, fasad- och takvårdsexpert på Takhem.

  • Först en lätt sköljning av fasaden med vatten.
  • Sedan på med en kemisk blandning (fasadtvättmedel anpassat för puts) som appliceras försiktigt med en lågtrycksspruta eller borste.
  • Efter det sköljs fasaden av med ultrarent vatten.
  • Sist sprutas det på ett biologiskt nedbrytbart algborttagningsmedel anpassat för fasader, detta dödar rödalger, grönalger och påväxter. Det ska verka en tid, normalt är det regnet som avlägsnar medlet annars faller det av naturligt.

Ultrarent vatten har blivit betydligt vanligare vid rengöring av ytor. Här är en förstudie genomförd på uppdrag av Stockholms Stad. Vanligt kranvatten kan innehålla orenheter, ultrarent vatten är precis som det låter vatten avlägsnat från orenheter. Detta sker via filtrering och avjonisering.

Tvätta putsad fasad – försiktighet med övriga ytor

När man tvättar en fasad, och detta gäller egentligen alla fasader inklusive puts, ska man inte låta fasadrengöringsmedel sitta kvar på fönster och fönsterkarmar. Det kan bli missfärgningar och se fult ut. Om det går kan man täcka dessa vid tvätt (svårt), annars får man vara noga med att skölja av dessa – försiktigt. 

Mer läsning

Google Review Widget

Boka ett kostnadsfritt hembesök helt utan krav. Och du, hos oss får du bra pris på takmålning.

Boka här