Måla plåttak – så får du bäst resultat

Det är nåt särskilt med nymålade plåttak. Plåt är ett vanligt takmaterial och finns på alltifrån villor, till stora lägenhetshus och industribyggnader. Men när färgen flagnar kan blottade plåtpartier börja rosta och orsaka skada. I den här artikeln går vi igenom hur man behandlar plåttak, från tvättning till målning.

Det finns många olika typer av tak i Sverige som lertegel, tak med betongpannor, papptak & bitumentak, takshingel och plåttak. Alla med olika utseenden, egenskaper och prisklasser. Plåttak kommer också i olika varianter som stål, aluminium och koppar. Och profilerna kan skilja sig åt rejält, från högprofilplåten för tak med långa spännvidder, ofta tillhörande klassiska industribyggnader, till de platta taken man ser på bostadshus. En fördel med plåt förutom att det är ett tåligt material är att det väger betydligt mindre än till exempel betongpannor och belastar inte takkonstruktionen lika mycket.

Tvätta plåttak

Innan man ska måla plåttak så behöver det rengöras noga. Det är vanligt att färg har börjat flagna och det har kommit påväxter. På plåttak är det sällan mossa som fastnar, det är vanligare på tak med betongpannor. Istället är det gröna alger som lägger sig som ett tunt lager. Gå runt i ett bostadsområde, det är hög sannolikhet att du hittar ett plåttak med algpåväxter. Det ser trist och tråkigt ut. Algerna har dock inte samma skadliga inverkan på taket som mossa har för betongtak, mossan binder mycket mer fukt och kan orsaka sprickbildningar i pannorna när det fryser.


– Plåttak behöver man tvätta med högtryckstvätt, detta för att få bort all lös färg, smuts, beläggningar och påväxter. Vi rekommenderar minst 500 bars tryck. Har det börjat rosta på taket så kan man försiktigt slipa eller skrapa bort det utan problem. Har det kommit alger på ett hyfsat nytt plåttak så kan man kembehandla det med ett medel som är biologiskt nedbrytbart. Ett plåttak bör målas vart tionde till femtonde år, säger Henrik Mohn, takvårdsexpert på Takhem.

Plåttak tvättat med högtryckstvätt.

Ett plåttak tvättat med högtryckstvätt.

20% rabatt för taktvätt & takmålning

Måla plåttak – metodik

Om taket ser tråkigt ut efter en rejäl högtryckstvätt med blottade plåtpartier så är det raka motsatsen efter målningen. För att plåttak ska få det bästa skyddet och grunden så behöver man först måla med en primer och efter det några lager färg.

– Vi använder en färg som innehåller primer så därför räcker det med två lager färg. För att få det bästa resultatet så bör man inte använda en roller. Vi har behandlat plåttak som är målade med roller och det ökar risken för att färgen ska lossna. Plåttak är känsliga och det kan uppstå bubblor om man inte gör det på rätt sätt. Därför ska man sprutmåla plåttak, då får man ett fint och jämnt lager. Och färgen man använder ska innehålla rostskydd. Taket torkar ganska fort men man ska inte måla i gassande sol, medan kallt och fuktigt väder förlänger torktiden.

Plåttak innan målning

Plåttak innan målning.

Nymålat plåttak med svart plåtfärg

Samma plåttak (som ovan) nymålat med svart plåtfärg.

Måla plåttak – takfärger

Det finns många takfärger att välja mellan när det kommer till plåttak, några vanliga är engelsk röd, svart och grönt. En helvit kulör används oftast till vindskivor, fönsterbleck, hängrännor och så vidare. En färg med rostskydd motstår UV-ljus, korrosion, fukt och nötning. Rost är något man ska se upp med. Även en liten skada i rostskyddande ytbehandling som färgen för plåttak kan på sikt ge stora skador.

Mer läsning

Takvård – vår metodik
Taktvätt
Takmålning
Guide för målning av betongpannor
Byta tak för att sätta upp solceller?

Google Review Widget