Färg för takpannor – guide

Ska du behandla och måla taket på huset? I den här artikeln går vi igenom det viktigaste du behöver veta om färg för takpannor; från egenskaper, olika standardfärger till hur mycket livslängden för taket ökar.

I dag är det inte ovanligt att se flera olika takpannefärger i ett och samma villaområde, de vanligaste färgerna är röd och svart. Men det finns egentligen väldigt många val för den som vill hitta sin egen stil. Det finns över 18 standardfärger för takpannor och vill man ha en särskild nyans och exakt kulör så är det bara att bryta färgen på samma sätt som när man ska måla fasaden. Detta kostar dock lite mer då färgen behöver blandas till av leverantören/återförsäljaren. När man pratar om färg för takpannor är det primärt betongpannor som avses då man normalt inte målar tegelpannor. Här kan du läsa mer om att måla betongpannor.

Exempel på takpannefärger:

  • Ljusgrå / NCS 2005-660Y
  • Antracit / NCS 8005-R80B
  • Svart / NCS 9000-N
  • Tegelröd / NCS 4500-Y60R
  • Mocca / NCS 7200-Y50R
  • Grön / NCS 7200-B 50 G 
  • Blå / NCS 5540-R70B

Färg för takpannor, olika standardfärger

Färg för takpannor – egenskaper

Det finns inte så många leverantörer av takpannefärger, Takhem samarbetar med danska firman Nowocoat som funnits sedan 1861. Färgen som används för att måla betongpannor och fibercement har tre olika bindemedel och många egenskaper men några viktiga är:

  • UV- och väderstabil
  • Starkt vattenavvisande egenskaper
  • Hämmar uppkomst av alger och beläggningar

Takhem får en hel del frågor kring färg för takpannor. Takvårdsexperten Henrik Mohn på Takhem, menar att det inte spelar så stor roll vilken kulör/nyans man väljer.
Jag brukar säga att det går att byta till vilken färg som helst. Har jag till exempel svart tak idag så hade jag kanske inte bytt till en ljusare färg. Antingen kör man på samma kulör eller byter till en mörkare. Ibland byter vi från röd färg på takpannorna till svart för att kunden ska sätta upp solpaneler på taket och då passar det bättre utseendemässigt.
– Alla färger har samma skyddande egenskaper och håller lika länge. Vissa frågar om det blir varmare med ett svart tak men det är ingen skillnad. Detta har provats och undersökts av branschexperter men betongen är så tjock att det inte tränger igenom.

I den här artikeln går vi igenom om du behöver byta tak för att sätta upp solceller.

Tak med betongpannor innan målning

Tak med betongpannor innan målning.

Tak med betongpannor som målats i antracit

Tak med betongpannor som målats i färgen antracit (NCS 8005-R80B).

Färg för takpannor – hur länge håller färgen?

Färgen håller i ungefär 20 år, men den tiden kan förlängas med rätt underhåll. Dock så gör inte takfärg att mossa inte kan börja växa, därför krävs det att man ungefär vart femte år sprutar på ett kemiskt medel som förhindrar mosstillväxt. Men olika hus har olika förutsättningar. Till exempel har vissa husägare mer problem med mossa än andra.
– Den stora skillnaden för tak eller takpartier, till exempel på norra sidan av huset är att det fäster betydligt mer mossa här. Och mossa kan orsaka stora problem för ett tak om det inte åtgärdas. Mossa är det allra vanligaste problemet för hustak med det här klimatet. Det är ingen akut skada men om mossan får vara kvar kan det leda till att takpannor spricker vid kyla. Därför är det alltid bättre att förekomma än att förekommas för att slippa dyra extrakostnader.

Är du intresserad av att veta mer hur Takhem arbetar med målning av yttertak, så kika gärna in på vår tjänstesida för takmålning.

Google Review Widget